Narex přichází s novou výkonnější řadou řetězových pil

Česká Lípa | 6. 9. 2019

Česká značka elektronářadí neustále vyvíjí a inovuje. Důkazem je nová řada řetězových pil. Nižší řada je nyní vybavena výkonnějším motorem o příkonu 2 300 W a dosahuje vyšší řezné rychlosti.

Řetězové pily Narex jsou oblíbené mezi kutily a chataři především díky svému tichému provozu, silnému výkonu i ceně. Elektrické pily jsou v porovnání s benzínovými o poznání tišší a cenově dostupnější. Též na manipulaci a údržbu jsou mnohem jednodušší. Díky absenci spalin z benzínového motoru je možné pracovat i v uzavřených prostorách a v neposlední řadě je cena elektrických řetězových pil o několik tisícikorun níže nežli u benzínových modelů. Pro pravidelnou práci kolem domu a přípravu palivového dřeva na zimu je elektrická pila ideální volbou. Své uplatnění ale najdou elektrické pily i v provozech při přípravě dřeva a truhlářských nebo tesařských dílnách.

Nová řetězová pila EPR 35-23
Nová řetězová pila EPR 35-23

Novinka, která byla uvedena na trh v září 2019, nese označení EPR 35-23. Inovací je silnější motor 2 300 W, což je navýšení výkonu o 300 W oproti předešlé řadě. Nová pila je vybavena plnohodnotným kovovým převodem pro stabilní výkon při řezu. Rychlost řezu nyní dosahuje 13 m/s. Doběhová brzda je již běžným bezpečnostním opatřením. Při uvolnění spínače se řetěz okamžitě zastaví, i když motor ještě dobíhá. Zabraňuje tím možnému poranění obsluhy pily během řezání. Dalším opatřením je bezpečnostní brzda řetězu. Kryt v přední části pily chrání ruku obsluhy a při zpětném vrhu (neboli hovorově „kopnutí“) brzda okamžitě mechanicky zastaví řetěz. Elektronika SoftStart zaručuje plynulý náběh do pracovních otáček.

Příjemnější práce

Při řezání většího množství dřeva každý jistě ocení větší nádržku na olej. Objemná nádobka má nyní 340 ml. Odpadá tím věčné a velmi časté dolévání oleje. Nádržka je uzavřená ergonomickým víčkem. To je opatřeno platovým lankem s rozpěrkou proti ztrátě víčka. Výrobce doporučuje používat olej na mazání řetězu CO 1L. Tento olej je ekologický a biologicky odbouratelný. Dodává jej též Narex.

Nová řetězová pila EPR 35-23 s příslušenstvím

Pohodlnější práci zajistí i softgripové držadlo. Jde o gumový materiál příjemný na uchopení, kterým je potaženo zadní držadlo pily. Zpříjemní tak dlouhodobou práci s pilou. V zadní části držadla je pila vybavena jednoduchým hákem pro zachycení kabelu. Je možné si jej tak zachytit proti samovolnému vytažení. Tedy úspora času například při možném zašlápnutí a nechtěném vytažení kabelu. Napínání řetězu je beznástrojové, díky ruční křídlové matici a seřizovacího kola napínacího mechanismu. Jednoduchým otočením oranžové matice jednou rukou lze sundat kryt pily a vyčistit, napnout nebo vyměnit řetěz. Narex dlouhodobě do svých pil používá kvalitní a osvědčené řetězy a vodicí lišty značky Oregon. Pro pilu EPR 35-23 je to řetěz 91-PX 053X s roztečí pilových zubů 3/8“ a vodicí lišta o tloušťce vodicích článků 1,3 mm. Řetěz a vodicí lišta i s ochranným krytem lišty jsou součástí balení a je možné náhradní dokoupit jako příslušenství.

Narex nabízí model elektrické řetězové pily EPR 35-23 o délce vodicí lišty 350 mm za 2 990 Kč včetně DPH. Model s delší lištou 400 mm EPR 40-23 je v prodeji za 3 290 Kč vč. DPH. Ceny jsou doporučené, u jednotlivých prodejců se mohou lišit.

Více u autorizovaných prodejců nebo na www.narex.cz/novinky.

Marketing Narex (Iša)